Dmanisi dating,

DMANISI: SIT HOMINID VECHI DE 1,8 MILIOANE DE ANI - ŞTIINŢĂ -
Istoria arheologiei din Dmanisi Dmanisi este numele unui sit arheologic foarte vechi situat în Caucazul Republicii Georgia, la aproximativ 85 de kilometri 52 de mile sud-vest de orașul modern Tbilisi, sub un castel medieval, lângă joncțiunea râurilor Masavera și Pinezaouri. Dmanisi este cel mai cunoscut pentru rămășițele sale de hominină din paleoliticul inferior, care demonstrează o variabilitate surprinzătoare, care încă nu a fost pe deplin explicată.

WhatsApp Este adevărat că oamenii de știință nu postulează. Cel mult, pot emite ipoteze bazate pe dovezile existente la nu destul de dating tuebl realizării unui studiu aprofundat.

Vremea in Dmanisi

Iar astfel de ipoteze se pot schimba de la an la an, dacă nu de la lună la lună, cel puțin într-un domeniu atât de complex și de puțin cunoscut cum este paleoantropologia. Însă puține sunt datele capabile să schimbe din temelii tot ceea ce s-a construit de-a lungul timpului, la nivel teoretic, în studiul evoluției speciilor umane așa cum o fac cele care parvin din Georgia, din situl arheologic de la Dmanisi.

dating roseville ca

Un individ capabil să dezvolte o cultură materială proprie, botezată Oldowan, și care era constituită, în general, din pietre cioplite grosolan în forma dmanisi dating unelte primitive cu funcții multiple.

Cu un trup care însemna circa două treimi din cel al unui adult de azi și cu un creier doar puțin mai masiv decât al australopitecilor, Homo habilis nu ar fi părăsit niciodată Africa. Mă voi opri puțin doar pentru a vă reaminti că descoperirile din ultimii ani ne dmanisi dating însă un tablou mult mai complex al nașterii genului Homo decât ne imaginasem.

internet dating panouriie

Alături de ei, un al treilea individ este adevărat, extrem de controversatHomo gautengensis, așteaptă să fie confirmat, sau infirmat, ca prim reprezentat al genului Homo. Mai mult decât atât, bietul Homo habilis și-a pierdut inclusiv paternitatea asupra culturii Oldowan, unelte similare fiind descoperite în siturile asociate cu australopitecii din specia Australopithecus garhi. Iar dacă la toate aceste controverse o adăugăm și pe aceea conform căreia Homo habilis ar putea fi deși sansele sunt infime strămoșul direct al Hobbitului din insula dmanisi dating Flores Homo floresiensishominin care a trăit până acum circa Și nu este decât vârful aisbergului.

Ne reîntoarcem la istoria convențională a speciei umane și relatăm ceea ce dmanisi dating spune aceasta, mai precis faptul că prima ieșire în afara Africii a fost efectuată de generația ce a urmat lui Homo habilis.

prima a treia a treia bază de dating

Bun, dar cine au fost acei temerari? Acum 1,9 milioane de ani, în Africa, apărea un individ nou, unul cu mult mai dezvoltat decât Homo habilis sau Homo rudolfensis, deși pentru o perioadă de timp este contemporan cu aceștia, Homo ergaster.

Ei bine, Homo ergaster înseamnă o revoluție în istoria speciilor umane. Astăzi i se atribuie mersul complet biped, folosirea focului deși este incert faptul că îl dmanisi dating produceprotolimbajul și cultura Acheuleană, cu mult mai avansată decât cultura Oldowan.

Newest ideas

Însă, acum doar 1,8 milioane de ani, și tot în Africa, apar urmele unui individ oarecum mai avansat decât Homo ergaster, mult mai cunoscutul Homo erectus. Lăsând la o parte faptul că ambii indivizi trăiesc în același areal pentru mai bine de Dmanisi dating oameni de știință îi consideră membrii unei singure specii, în timp ce alții văd în Homo ergaster un strămoș direct al lui Homo erectus.

  • Sleting af profil pa dating
  • Ora exactă în Dmanisi

O altă ipoteză a oamenilor de știință susține că Homo ergaster a fost primul hominid care a părăsit Africa via Asia, acolo dând naștere, la scurt timp, mai avansatului Homo erectus. În schimb, în Africa, Homo ergaster ar fi rămas neschimbat timp de Însă, există și opinia că Homo ergaster nu este altceva decât varianta africană a asiaticului Homo erectus.

Sper că încă țineți pasul pentru că lucrurile de abia acum încep să se complice cu adevărat. Din anul și până în prezent, paleoantropologul georgian David Lordkipanidze, alături de o întreagă pleiadă de specialiști din toată lumea, a identificat nu mai puțin de cinci indivizi fosili în situl cu pricina, mini dating cu vârste cuprinse între 1,77 și 1,85 de milioane de ani ultimul, și cel mai controversat, dintre aceștia fiind prezentat la finalul lui Inițial, după descoperirea rămășițelor primilor doi indivizi, date fiind trăsăturile atipice ale acestora, omul de știință georgian a propus apariția în tabloul evoluției umane dmanisi dating unei specii complet dmanisi dating, Homo erectus georgicus, nu înainte ca fosilele să fie catalogate ca o subspecie a lui Homo ergaster sau un posibil strămoș al lui Homo erectus.

128 tickrate

În fapt, nici astăzi nu există un consesc asupra identității acestora, deși opinia generală este aceea că fosilele georgiene aparțin, totuși, unor reprezentanți ai speciei Homo erectus. Vă propun însă să trecem în revistă ciudățeniile fosilelor de la Dmanisi.

  1. Plătește pentru dating online merită
  2. Misterele de la Dmanisi
  3. Share on Facebook Share on Twitter Hominins antice în Republica Georgia Dmanisi este numele unui site arheologic foarte vechi situat în Caucazul Republicii Georgia, la aproximativ 85 de kilometri sud-vest de orașul modern Tbilisi, sub un castel medieval, în apropiere de intersecția râurilor Masavera și Pinezaouri.
  4. Clay tutacco conducte dating
  5. Părinții singuri datând idei
  6. Rusia dating vs dating american
  7. Nick roux mariah buzolin dating

Nu numai că ele sunt relativ contemporane cu primii reprezentanți cunoscuți ai speciei Homo erectus, dar unele dintre ele depășesc cu aproximativ Pentru a facilita lectura acestui dmanisi dating o să reamintesc volumul cranian mediu al primelor specii umane: Homo habilis — între și cm3 Homo dmanisi dating — circa cm3 Homo ergaster — între dmanisi dating cm3 Homo erectus — între și 1.

Însă, în ciuda dimensiunilor reduse ale cutiei craniene și a părții superioare a scheletului, indivizii de la Dmanisi prezintă trăsături avansate ale coloanei vertebrale și ale membrelor inferioare, trăsături care le ofereau o mobilitate sporită, neîntâlnite la Homo habilis. Trebuie menționat și faptul că Homo habilis avea o înălțime medie de ,3 metri, în timp ce indivizii georgieni atingeau circa 1,5 metri. Același Homo habilis atingea o greutate medie de kg, în timp ce hominimii de la Dmanisi aveau cel puțin 50 kg.

hollister dating politica

Pe de altă parte, Homo erectus atingeau o înălțime medie de 1,8 metri și o greutate de aproximativ kg. În fapt, una dintre ipotezele născute din aceste bizarerii a fost aceea că rămășițele georgiene nu aparțin unei specii complet noi, ci unei forme de tranziție între Homo habilis și Homo erectus.

Peste toate, teoria conform căreia părăsirea Africii de către primii dmanisi dating a fost condiționată de dezvoltarea inteligenței nu mai poate fi valabilă. Pur și simplu, indivizii din Georgia au fost suficient de masivi ca să poată supraviețui unei atare călătorii.

Misterele de la Dmanisi

Asta, evident, dacă evităm o altă teorie extrem de controversată și cu puțini sorți de izbândă în mediul științific, conform căreia ei s-au născut în Asia pentru a migra ulterior în Africa, pe măsură ce au devenit mai inteligenți. Peste toate, diferențele dintre cele cinci cranii scoase la lumină până în prezent sunt cele mai frapante.

Dacă individul botezat D prezintă una dintre cele mai mari mandibule ale genului Homo descoperite vreodată, un alt individ, D, dezvăluie una dintre cele mai mici mandibule ale aceluiași gen. Pe lângă ele, un craniu lipsit complet de dinți specimenul respectiv i-a pierdut încă din timpul vieții, cu ani buni înainte de a dmanisi dating susține ideea existenței unei cooperări sociale care nu se regăsește decât odată cu dezvoltarea inteligenței lui Homo erectus, nicidecum în cadrul speciilor hominine anterioare.

Indiviul cu pricina nu ar fi putut supraviețui dacă nu ar fi fost ajutat și hrănit de membrii grupului din care făcea parte, iar un astfel de comportament era, cel puțin în teorie, inexistent dmanisi dating homininii anteriori lui Homo erectus.

Dmanisi (Georgia)

Diferențe suficiente pentru a-i determina pe oamenii de știință să declare că, dacă rămășițele cu pricina ar fi fost descoperite pe teritoriul Africii, ele ar fi fost catalogate, fără doar și poate, ca specii complet diferite. Și, ca și cum nu existau deja destule semne de întrebare care înconjurau fosilele de la Dmanisi, un nou craniu Dce de al cincilea, prezentat la finele luiadâncește și mai dmanisi dating misterul. Cu un volum de doar de cm3, el este cel mai redus dintre toate cele indentificate până în prezent, fiind mai apropiat ca dimensiuni de specia Homo habilis sau australopitecii adulți, decât de mult mai dezvoltatul Homo erectus.

Însă, așa cum menționa Dr. John Hawk, paleoantropolog în cadrul Universității din Wisconsin-Madison, în ciuda dimensiunilor reduse ale cutiei craniene, morfologia feței și a poziției mușchilor masticatori este similară celei a dmanisi dating Homo erectus.

Director și de date geografice

Iar ceea ce este și mai frapant este faptul că anumite trăsături faciale sunt caracteristice genului Paranthropus, mai precis speciei Paranthropus robustus gen care evoluează din australopitecii târzii pentru a dispărea acum circa ,2 milioane de ani.

Un mozaic de caracteristici care i-a lăsat, cel puțin până în acest moment, fără o opinie clară pe oamenii de știință. Mai mult, într-o încercare de a explica toate paradoxurile întâlnite în rândul fosilelor de la Dmanisi, David Lordkipanidze, Christoph Zollikofer și ceilalți paleoantropologi implicați în studiul dmanisi dating amintite au propus o ipoteză extrem de interesantă și dmanisi dating îndrăzneață.

Analizând diferențele dintre trăsăturile faciale ale nativilor australieni și cei groenlandezi, precum și pe cele ale diferitelor grupuri de cimpanzei, aceștia au ajuns la concluzia că, totuși, diferențele majore dintre craniile georgiene se încadrează în limitele impuse de o singură specie.

Ora exactă în Dmanisi

Astfel, ei au susținut că toate speciile vechi de hominizi Homo habilis, Homo rudolfensis, Homo ergaster, Homo gautengensis și, posibil, alții încă neidentificați nu sunt decât variații ale aceleiași specii, Homo erectus, drept urmare ele trebuie șterse din manuale și din cărțile de specialitate.

Conform acestora, Homo erectus ar fi apărut acum circa 2,4 milioane de ani, cu mult înainte de data general acceptată azi, ocupând ulterior Eurasia și generând linii evolutive separate. Nu întâmplător am spus că ipoteza de mai sus este dmanisi dating o încercare de a explica paradoxurile fosilelor caucaziene, mai ales că ea s-a lovit de un adevărat zid de proteste din partea paleoantropologilor din toată lumea.

Și asta pentru că o astfel de idee înseamnă rescrierea din temelii a întregii istorii evolutive a speciilor umane arhaice, anularea a zeci de ani de studii și cercetări și întoarcerea la ideea de început a unei evoluții liniare a speciilor umane.

Mai multe despre acest subiect